Contact

Basisschool Prinses Juliana
d’Oultremontstraat 19, 1040 Brussel
Tel. 02 733 86 16

Administratie

Nora Herbal en Annemieke Ooteman
administratie@julianaschool.be
Tel. 02 733 86 16

Schooltijden

ma, di, do, vr 8.30 – 15.15 uur
wo 8.30 – 12.15 uur

Contact

Basisschool Prinses Juliana
d’Oultremontstraat 19, 1040 Brussel
Tel. 02 733 86 16

Schooltijden

ma, di, do, vr 8.30 – 15.15 uur
wo 8.30 – 12.15 uur

Een tekenende Joost Klein

De ingang naar de bibliotheek van de Prinses Julianaschool is sinds kort verfraaid met prachtige tekeningen van illustrator Joost Oosterwijk. Joost is de vader van Lori (stap 3/4/5) en Malou  (stap 1/2)

Joost, die kinderboeken illustreert en ook aan het recente versjesboek van de Julianaschool heeft meegewerkt, vertelt in dit interview hoe hij deze mooie tekeningen heeft gemaakt, met welke materialen hij werkt, wie of wat zijn voorbeelden zijn en wat zijn inspiratie is

Joost, veel kinderen hebben je al gecomplimenteerd met jouw originele, eigentijds tekeningen. Wat viel jou het meeste op bij deze complimenten?

Het is grappig om te zien dat de jongste kinderen vooral naar de personages kijken. Ze vinden bijvoorbeeld de beer zielig en het konijn grappig. De oudere kinderen kijken veel breder, zij vonden vooral dat de ruimte veel kleurrijker en vrolijker is geworden.

Heb je je hele leven al getekend? Je was natuurlijk eerst architect en bent pas op je 34ste illustrator geworden.

Nee, eigenlijk niet. Toen ik klein was tekende ik wel veel en tijdens mijn studie veel gebouwen, maar toen ik besloot om illustrator te worden ben ik pas echt veel gaan tekenen. Vooral mensen en dieren, want die zijn het moeilijkst.

 

Je hebt dus voor architect gestudeerd. Heb je daarnaast ook nog een opleiding voor illustrator gevolgd?

Nee. Maar YouTube heeft me veel geholpen! Er zijn ook websites zoals SVSlearn en New Masters Academy waarop lessen zijn te vinden, je moet daar wel voor betalen. En het belangrijkste is heel veel oefenen.

 

Door wie of wat laat je je inspireren?

Oh, door heel veel. Voor de verhalen kijk ik veel om me heen, zoals mijn eigen dochters, maar ook mensen op straat, rare gebouwen, etc.

Voor de illustraties en vooral de stijl van mijn illustraties kijk ik veel naar schilderijen. Ik was laatst in het Van Gogh museum, geweldig!

 

Welke strips las je vroeger als kind?

Vooral heel veel Kuifje, spannend, maar wel een beetje ouderwets. Er is nu zo veel meer keuze! Bijvoorbeeld De Muziekdoos, Enola Holmes, Dog Man, Het dagboek van Cerise, Cambells, etc. etc. Tip voor ouders waarvan de kinderen weinig lezen: geef ze een stripboek / graphic novel cadeau die aansluit bij hun wereld!

 

En wie zijn je huidige helden?

Bedoel je andere illustratoren? Ik kijk nu vooral naar illustratoren van prentenboeken. Ik vind Philip Hopman (die van Boer Boris) geweldig, maar ook bijvoorbeeld Mark Janssen. En uit het buitenland: Isabelle Arsenault, Sydney Smith en Shaun Tan.

We zagen dat je eerst een schets hebt gemaakt voor de bibliotheek. Werk je altijd zo of begin je ook wel eens zonder plan?

Ik maak altijd schetsen. Met een schets kan ik snel zien of wat ik in mijn hoofd heb ook echt leuk is. Vaak moet ik wel een paar versies tekenen voordat het goed genoeg is om uit te werken. Als ik meteen begin te schilderen of tekenen en het is niet goed, dan moet ik overnieuw beginnen en dat kost heel veel tijd. 

Wat is je advies om een goede tekenaar of illustrator te worden? Kun je ‘leren’ tekenen of moet je wel aanleg of talent hebben?

Nee, je hebt geen talent nodig. Wel moet je het leuk vinden want je moet heel veel oefenen. Het lijkt eigenlijk heel erg op het leren spelen van een muziekinstrument. Als je prachtige muziek wil maken op een viool moet je ook elke dag oefenen om beter te worden, hetzelfde geldt voor leren tekenen. 

Hoe omschrijf je jouw tekenstijl?

Ik maak de laatste tijd veel illustraties met pastel en kleurpotloden op ruw papier waarbij sfeer heel belangrijk is. De muurschildering is eigenlijk heel anders dan wat ik normaal maak.

 

Wat teken je het liefst? Dieren, mensen, natuur, gebouwen, of iets anders?

Oei. Alles! Ik ben nu met een prentenboek bezig die in het voorjaar bij uitgeverij Querido verschijnt en in dat boek ontmoet een meisje een enorme kattengeest. Ze trekken door de stad op zoek naar een bijzondere boom. Dus een boek met mensen, dieren, natuur en gebouwen. Maar het versjesboek voor de Julianaschool vond ik ook heel leuk om te maken en daarin zaten heel veel kinderen. Hmm, misschien zijn kinderen toch wel het leukst om te tekenen.

Bewaar je al je opdrachten en schetsen? Of maak je er foto’s van?

Het meeste bewaar ik (ik heb een hele grote kast!) maar veel van de schetsen scan ik in en bewaar ik op de computer.


Laatste vraag: ben je familie van Joost Klein? 😉

Ja, dat is mijn Alter Ego!  🙂


 

Interview en foto’s Pé Verhoeven (c) Julianaschool